Vigtige erfaringer fra forsøg med faget teknologiforståelse

08-04-2025
Artikel Grundskole

I en ny evaluering peger EVA på en række opmærksomhedspunkter, som skoleledere med fordel kan have fokus på i arbejdet med at styrke og udbrede teknologiforståelse blandt lærere, pædagoger og elever.

Fra skoleåret 2027/2028 bliver teknologiforståelse en del af skoleskemaet, og alle elever skal fremover undervises i at forholde sig kritisk og konstruktivt til teknologi. Teknologiforståelse bliver integreret i eksisterende fag på udvalgte klassetrin og kan udbydes som et nyt toårigt valgfag i udskolingen.

I en ny evaluering har EVA undersøgt virkningen af den fireårige indsats Teknologiforståelse gennem design og fabrikation, som er gennemført af Vejle, Kolding, Middelfart og Silkeborg kommuner og støttet af A. P. Møller Fonden. Formålet med evalueringen er at give indblik i, hvorvidt og hvordan indsatsen har skabt kompetenceudvikling blandt ledere og pædagogisk personale på skolerne, og hvad skolerne fremadrettet kan være opmærksomme på i arbejdet med at styrke teknologiforståelsen.

Kan få flere elever på banen og vække interesse for området

Indsatsen Teknologiforståelse gennem design og fabrikation havde til formål, at give eleverne viden om og erfaringer med designprocesser, digitale teknologier og digital myndiggørelse. Men lærere og elever i indsatsen fortæller også om en række andre positive oplevelser i forbindelse med undervisningen i teknologiforståelse.

EVA’s evaluering peger blandt andet på, at eleverne er engagerede i at arbejde med nye teknologier, og at faget samtidig kan styrke elevdeltagelsen i undervisningen, da der ofte er en mere åben og eksperimenterende tilgang, hvor flere elever kan komme på banen og selv forme deres produkt. Samtidig er teknologiforståelse et godt afsæt til at fremme elevsamarbejdet. Evalueringen peger desuden på, at teknologiforståelse kan være med til at vække en interesse for området hos elever, der normalt ikke synes, at teknologier er spændende.

6 opmærksomhedspunkter til skoleledere

Med afsæt i evalueringen peger EVA på en række opmærksomhedspunkter, som skoleledere med fordel kan have fokus på i arbejdet med at udbrede teknologiforståelse blandt lærere, pædagoger og elever. Det handler bl.a. om:

1. Hvordan kan ledelsen bakke op om pionerens rolle.

Erfaringerne fra evalueringen peger på, at det er en vigtig ledelsesmæssig opgave at engagere kollegerne, formulere konkrete forventninger om gennemførelse af undervisningsforløb og sikre rammerne for, at de kan forberedes og gennemføres i samarbejde mellem pioner og kolleger.

2. Hvordan kollegerne tilegner sig tilstrækkelig viden om og erfaring med teknologiforståelse.

Evalueringen viser, at det er gennem konkrete erfaringer med teknologier og gennem udvikling og gennemførelse af undervisning, at kollegerne tilegner sig viden om og erfaring med teknologiforståelse. Ledere kan derfor overveje, hvordan man kan skabe anledninger til, at pionerer og kolleger underviser sammen, så kollegerne fortsat kan øve sig under vejledning af en pioner.

3. Hvordan undervisningen bevæger sig fra brug af teknologi til kritisk refleksion.

Evalueringen peger på, at pionerer og kolleger især har opbygget kompetencer til at arbejde med designprocesser og digitale teknologier. De har i mindre grad kompetencerne til at arbejde med digital myndiggørelse, og det fylder også mindre i undervisningen af eleverne. Det er vigtigt, at skoleledere fortsat understøtter, at pionerer og især kollegerne udvikler fortrolighed med teknologierne og på den baggrund får anledning til at reflektere over teknologien og dens indflydelse og betydning. Der er samtidig behov for fortsat at udvikle en fælles forståelse af et fagfelt, som er i forandring.

4. Hvordan teknologiforståelse udbredes på hele skolen.

Skoleledere kan med fordel overveje, hvordan fagligheden udbredes. Evalueringen peger på, at det er vigtigt at skabe en fælles forståelse af, hvad teknologiforståelse er, og hvordan eleverne kan opbygge teknologiforståelse. Det kan ledelsen blandt andet gøre ved løbende kommunikation om fagligheden og strategien for udbredelse og ved at sikre anledninger til, at pionerer deler konkrete erfaringer fra undervisningsforløb.

5. Hvordan der sikres en systematisk forankring i teamsamarbejdet.

Evalueringen peger på, at det er en vigtig ledelsesmæssig opgave at støtte op om en stærkere organisatorisk forankring af teknologiforståelse. Det er værd at overveje, hvordan skolerne kan understøtte, at teamet kommer til at spille en mere aktiv rolle som forum for systematisk videndeling, fælles planlægning, gennemførelse og evaluering af undervisningsforløb og for fælles dialog om fagligheden.

6. Hvordan der sikres et tilgængeligt faglokale med relevant udvalg af teknologier.

Det er en vigtig forudsætning at sikre gode faglokaler, hvor teknologierne er lettilgængelige for både personale og elever, og hvor der gerne er bemanding eller muglighed for støtte og oplæring fra pionerer.

Indsatsen er gennemført fra starten af skoleåret 2020/2021 til 2024. EVA har løbende gennemført en indledende baselinemåling i 2021, en statusevaluering i 2022 og en sammenfattende evaluering i 2024. Du kan læse mere om resultaterne fra den sammenfattende evaluering i rapporten ”Evaluering af "Teknologiforståelse gennem design og fabrikation"”.

Kort om indsatsen ”Teknologiforståelse gennem design og fabrikation”

Indsatsen har til formål at udvikle alle elevers teknologiforståelse. Til det formål er udvalgte lærere og pædagoger uddannet til at varetage en rolle, som pionerer. Pionererne har gennem en uddannelse, der veksler mellem teori og praksis opbygget kompetencer i teknologiforståelse.

Pioneren udvikler på første år egne kompetencer inden for teknologiforståelse og lærer at anvende forskellige digitale teknologier. Under uddannelsen tilrettelægger, gennemfører og evaluerer pioneren flere undervisningsforløb, hvor elever udvikler teknologiforståelse gennem design og fabrikation.

I uddannelsens andet år involverer pionereren fire kolleger, som sammen med pioneren planlægger, gennemfører og evaluerer undervisningsforløb i mindst to klasser.

Indsatsen er løbende blevet evalueret af EVA.

Relateret indhold

Ditte Nissen Storgaard
Chefkonsulent
Grundskole